Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 20:32

Δήλωση Γιώργου Φραγγίδη, για την Απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη

«Ευγνωμοσύνη στον οικουμενικό και «τεράστιο» Μίκη Θεοδωράκη, που περνά σήμερα στην αθανασία, αφήνοντας φτωχότερο τον πολιτισμό μας»

Θρηνούμε σήμερα την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, που σημάδεψε με τη ζωή και το έργο του τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.

Τεράστια παρακαταθήκη το έργο του, που ταξίδεψε, αναγνωρίστηκε και υμνήθηκε στα πέρατα της γης. Άξιος πρεσβευτής του ελληνικού μουσικού πολιτισμού, μας έκανε περήφανους ως Έλληνες. Πολυδιάστατος και πολυτάλαντος, όχι μόνο καταπιάστηκε εξαιρετικά επιτυχημένα με όλα τα είδη της μουσικής αλλά άφησε έντονα το στίγμα του σε όποιο χώρο κι αν πέρασε, ως συνθέτης, στιχουργός, διευθυντής ορχήστρας, πολιτικός. Άνθρωπος υψηλών ιδανικών, συνέδεσε το όνομά του και την ύπαρξή του με τον διαρκή αγώνα για ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, ενώ υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίσταση.

 

Το ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας έργο του, διαπνέεται από αγωνιστικό πνεύμα, είναι ένα κάλεσμα στο λαό για ισχυρό φρόνημα, αντίσταση σε ό,τι καταπατά την περηφάνεια του, παρότρυνση για νέους αγώνες κατά της κοινωνικής αδικίας και ανελευθερίας. Η μουσική του αποτέλεσε φωτεινό φάρο στα σκοτεινά χρόνια της μεταπολεμικής περιόδου και της Χούντας, δίνοντας ελπίδα, ανάταση, παρηγοριά. Όλους εμάς που μεγαλώσαμε τραγουδώντας τα τραγούδια του, μας μύησε στους κοινωνικούς αγώνες, μας βοήθησε να ασπαστούμε τα ιδεώδη της Δημοκρατίας και να γίνουμε ενεργοί πολίτες.

Είχε την τύχη να ζήσει μια γεμάτη ζωή, να τιμηθεί εν ζωή για το έργο του όσο κανένας άλλος Έλληνας δημιουργός και να φύγει πλήρης ημερών.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες χρωστάμε ευγνωμοσύνη στον οικουμενικό και «τεράστιο» Μίκη Θεοδωράκη, που περνά σήμερα στην αθανασία, αφήνοντας φτωχότερο τον πολιτισμό μας.

Διαβάστηκε 28 φορές