1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>
Τετάρτη, 08 Σεπτέμβριος 2021 13:21

Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Εδικούς Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

y87

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κατ’ αρχήν συζητάμε πάνω στη βάση μιας Συμφωνίας που υπεγράφη το 2001 στην Αθήνα, την οποία δεν έχουμε στη διάθεσή μας και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να τη βρούμε για να δούμε τις λεπτομέρειες, πάνω στις οποίες στηρίζεται και κυρώνεται το παρόν νομοσχέδιο.

Με το παρόν νομοσχέδιο κυρώνεται το πρωτόκολλο της τροποποίησης αυτής της Συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας για το πρόγραμμα συνεργασίας διμερούς αναπτυξιακής βοήθειας, το οποίο υπογράφηκε στα Τίρανα το 2021. Σύμφωνα με το άρθρο 5 της αρχικής Συμφωνίας, εκταμιεύθηκε το 2002 υπέρ της κυβέρνησης της Αλβανίας και κατατέθηκε σε λογαριασμό του αλβανικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Αλβανίας, το ποσόν των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση του εθνικού θεάτρου στα Τίρανα.

Ωστόσο, πέρασαν πάρα πολλά χρόνια - και αυτό βέβαια δεν τιμάει και τις δύο χώρες – χωρίς να υλοποιηθεί η Συμφωνία και το εν λόγω ποσό παραμένει μέχρι και σήμερα αδιάθετο. Μετά τον σεισμό που έπληξε την Δυτική Αλβανία, στις 26 Νοεμβρίου του 2019 και τις νέες ανάγκες που προέκυψαν, αποφασίστηκε να αλλάξει ο σκοπός της χρηματικής δωρεάς της Ελληνικής Κυβέρνησης και να διατεθεί το ανωτέρω ποσό για την ανοικοδόμηση συγκεκριμένου σχολικού κτιρίου στα Τίρανα, που καταστράφηκε από το σεισμό. Σωστή η απόφαση και σωστό και το περιεχόμενο.

Επίσης, το Πρωτόκολλο τροποποίησης της Συμφωνίας εισάγει το δικαίωμα του δωρητή να επιθεωρεί την πορεία των εργασιών. Πιστεύω ότι αυτό θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται και στην αρχική Συμφωνία γιατί κανένας ο δωρητή πρέπει να ελέγχει και να βλέπει πού πάνε τελικά τα χρήματα που προσφέρει σε μια χώρα.

Στο πλαίσιο της προώθησης των σχέσεων των δύο χωρών και αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα υλοποίησης του νέου έργου, είμαστε σύμφωνοι με την τροποποίηση. Βεβαίως, επιφυλασσόμαστε αύριο στην Ολομέλεια να πούμε περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με την αρχική Συμφωνία.

Η Αλβανία εξάλλου είναι ένα Βαλκανικό κράτος με το οποίο έχουμε στενούς δεσμούς σε πολλά επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια. Οι σχέσεις μας όμως εκτός από θετικές έχουν και αρνητικές πλευρές, που πηγάζουν από την πολιτική κυρίως της Αλβανίας και δημιουργήθηκαν από τότε που άνοιξαν τα σύνορα της Ελλάδας το 1990 με Υπουργό Εξωτερικών τότε τον κύριο Σαμαρά.

Εκτός από τον εγγενή ανθρωπιστικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει η παροχή βοήθειας από την Ελλάδα, σημαίνει πολλά και για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων στη χώρα αυτή. Το λέω αυτό γιατί μην ξεχνάμε ότι εκεί υπάρχει ένα μεγάλο σε αριθμό στοιχείο της ελληνικής ομογένειας, που όλα αυτά τα χρόνια έζησε διάφορες καταστάσεις, πολλές φορές άδικες και δύσκολες.

Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποτελεί και το θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και οφείλει να φροντίζει με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία την προάσπιση τους. Αυτό το λέω γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε διαπιστώσει διάφορες προκλητικές ενέργειες από την Κυβέρνηση της Αλβανίας. Μην ξεχνάμε την απόφαση που είχε πάρει το Υπουργικό Συμβούλιο για να αναθέσει απευθείας στο Υπουργείο Τουρισμού την παραλιακή γραμμή Αυλώνας - Άγιοι Σαράντα, όπου εκεί έγινε προσπάθεια απαλλοτρίωσης των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών. Αυτό βέβαια συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Βέβαια, κάτω από την πίεση αναγκάστηκε το 2019 η Κυβέρνηση της Αλβανίας αυτό να το πάρει πίσω. Το αναφέρω, όμως, γιατί πολλές φορές μας εκπλήσσει με την πολιτική της η Αλβανία και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να μην ξεχνούμε ότι είναι χρέος μας να στηρίζουμε με κάθε προσπάθεια την ελληνική μειονότητα που ζει στην Αλβανία και υπόκειται σε τέτοιες δοκιμασίες από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης.

Ευχαριστώ πολύ.

Σχετικά Video